Clicky

Buzzen (Werkvorm)

Geschreven door in Werkvormen

Wanneer geschikt?

In te zetten voor diverse groepssituaties waarin uitwisseling van meningen, ervaringen en oplossingen belangrijk is. Deelnemers wisselen eerst in tweetallen hun meningen of ervaringen uit voordat zij deze inbrengen in de grotere groep.

Uitwisselen in tweetallen is voor veel deelnemers veiliger dan dat dit in een grotere groep gebeurt, bijvoorbeeld bij persoonlijke meningen en gevoelige onderwerpen, maar ook omdat de leidinggevende aanwezig is bij de teambespreking.

Ook bij medewerkers die lang van stof zijn, helpt buzzen in tweetallen om de boodschap beknopt weer te geven.

 

Tijdsduur

Vanaf 5 minuten

Nodig

  • (eventueel) Kaartjes om op te schrijven of post-its
  • (eventueel) Flip-over vellen
  • (eventueel) Pennen en stiften

Aanpak

  • Geef aan waarover je met de groep van gedachten wilt wisselen. Vraag de deelnemers om dit met hun buurman of buurvrouw te doen. Bouw eventueel eerst een minuut de tijd in om individueel over de vraag of opdracht na te denken. Geef duidelijk aan hoeveel tijd er voor het buzzen beschikbaar is.
  • Geef het startsein. Kijk goed rond of iedereen iemand heeft om mee van gedachten te wisselen en laat zo nodig een drietal vormen.
  • Als het geluidsniveau inzakt, is het een goed moment om aan te kondigen dat er nog 1 minuut is om het gesprek af te ronden.
  • Vraag eventueel aan enkele deelnemers wat hun gesprek heeft opgeleverd. Geef aan wat je wilt wat de deelnemers met het gesprek doen, wanneer je deze niet plenair wilt bespreken.

Varianten

Je kunt buzzen op diverse manieren en momenten inzetten. Bijvoorbeeld als start van een discussie of besluitvormingsproces maar ook als onderbreking van een presentatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.