Clicky

Jonge Honden

Geschreven door in Video interviews

JongeHonden3Wat gebeurt er als je een groep ‘jonge honden’ waarvan de oudste de dertig nog niet aantikt bij elkaar zet? Waar leidt het toe als je een roedel onbevangen twintigers zonder jarenlange werkervaring in één hok zet? En dan ook nog eens zonder echte ‘baas’ of ‘manager’?! Nou, dan krijg je dus de succesformule van het bedrijf JongeHonden. Reeds 12,5 jaar geleden gestart door twee jonge ondernemers. Inmiddels uitgegroeid tot  twintig man sterk. Gemiddelde leeftijd 26,5 jaar.

Het eerste wat opvalt bij het betreden van het terrein van JongeHonden in Utrecht, is het bordje met ‘Honden Speelweide’ in de tuin. Het is vrijdag, oftewel ‘Hok-dag’, de vaste dag waarop alle Jonge Honden op kantoor zijn om samen te werken aan de interne bedrijfsvoering.

JongeHonden is een soort springplank waar  startende academici in drie jaar tijd een schat aan ervaring op kunnen doen doordat ze door uiteenlopende opdrachtgevers ingehuurd worden als ‘tijdelijke junior ondersteuning’.  De opdrachtgevers van JongeHonden zijn senior freelancers, adviseurs en projectmanagers. Het werkveld van JongeHonden bestaat onder andere uit stedelijke vernieuwing & wijkaanpak, ruimtelijke ordening, communicatie, duurzaamheid & MVO, sociaal beleid & zorg.

Maar wat JongeHonden echt bijzonder maakt is dat iedereen betrokken is bij de interne bedrijfsvoering. Geen backoffice, geen overhead, geen managers, etc… Allemaal de baas! Daar wilden wij wel eens wat meer over weten!

Als ik Lara Herpers (langst zittende JongeHond, en één van de ondernemers binnen het bedrijf)  vraag naar het idee achter het concept van JongeHonden, antwoordt zij: “We willen voorkomen dat we grijze managers worden”.

JongeHonden wil dus voorkomen dat er energie en motivatie wordt weg gehaald bij hun medewerkers. Het uitgangspunt is dat die energie en motivatie in de kern altijd aanwezig zijn. Maar hoe zorg je er nou voor dat dat zo blijft…  

Woow, dus door heel transparant te zijn over alles wat er speelt binnen het bedrijf, door medewerkers mee te laten beslissen over belangrijke zaken, door het geven van veel verantwoordelijkheid en door het creëren van een veilig klimaat stimuleren jullie energie, motivatie, ontwikkeling en daarmee uiteindelijk ook prestaties.  Eens even checken bij de Jonge Honden of zij er zelf ook zo over denken….

 

 

Dat verhaal lijkt dus aardig te kloppen!

 

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over JongeHonden? Kijk dan op: http://www.jongehonden.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.