Clicky

Vragenbak (Werkvorm)

Geschreven door in Werkvormen

Wanneer geschikt? In een effectieve teambespreking worden veel vragen gesteld. De werkvorm Vragenbak nodigt deelnemers uit om zelf vragen te formuleren en met elkaar te bespreken. Bijvoorbeeld als start van de teambespreking.

In een kom bevinden zich verschillende dubbelgevouwen stroken met op elke strook een vraag. Deze vragen hebben betrekking op die thema’s en onderwerpen die voor verbetering vatbaar zijn. De deelnemers trekken om de beurt een vraag uit de kom en beantwoorden deze. Het is het mooist wanneer de deelnemers de vragen zelf bedenken.

De werkvorm zorgt zo voor een moment waarop deelnemers worden aangespoord om vragen te bedenken en verlaagt de drempel om vragen aan elkaar te stellen.

Tijdsduur

Tijd: vanaf 10 minuten

 

Nodig

  • Stroken papier
  • Kom of bak
  • Pennen / stiften

Aanpak

  • Deel de stroken uit. Bedenk vooraf over welke thema’s vragen moeten worden geformuleerd, hoeveel stroken je in de kom wilt, hoeveel tijd het bedenken van de vragen mag kosten en of deelnemers individueel of in tweetallen vragen bedenken en beantwoorden.
  • Laat de deelnemers hun vragen noteren. Je kunt hierin richting geven door bijvoorbeeld alleen open vragen te formuleren, geen waarom-vragen en ook (bijvoorbeeld) persoonlijke vragen.
  • Verzamel de vraagstroken, dubbelgevouwen zodat ze niet meteen herkenbaar zijn.
  • Vraag deelnemers om 1 of meerdere vragen uit de kom te halen. Een extra spelregel kan zijn dat deelnemers 1 keer een vraag mogen terugleggen.
  • Geef de groep enkele minuten om over hun antwoord(en) op de vraag / vragen na te denken. Maak vervolgens een rondje of laat beurten kriskras door de groep doorgeven. De betreffende deelnemer (of duo) leest zijn vraag voor en geeft daarop zijn antwoord. Indien relevant en met voldoende tijd, kun je anderen laten reageren.

Varianten

Je kunt de werkvorm Vragenbak inzetten als start van een discussie (“Wat vind je van…”) of om ervaringen uit te wisselen (“Van welke ervaring kunnen anderen ook iets leren?”). Je kunt de opdracht ook als voorbereidingsopdracht voor de teambespreking aan medewerkers geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.